› In English
Ajankohtaista

Tiedotteita 2012

11.12.2012 15.29

Autotuojat ja Suomen Autokierrätys tukevat ehdotusta romutuspalkkion käyttöönotosta

Yleisradio uutisoi Itsenäisyyspäivänä 6.12., että Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi ehdottaa autokannan nuorentamista romutuskannustimella. Autotuojat ry ja Suomen Autokierrätys Oy pitävät ajatusta erinomaisena ja tukevat väliaikaisen romutuspalkkion käyttöönottoa.

Uudet autot ovat selvästi vanhoja turvallisempia ja vähäpäästöisempiä. Suomen teillä liikkuu vielä tänäkin päivänä kymmeniä tuhansia katalysaattorittomia autoja, joiden osuus bensiinikäyttöisten henkilöautojen aiheuttamista typenoksidipäästöistä on yhä noin 40 prosenttia. Katalysaattori tuli pakolliseksi 1990-luvun alussa, joten nämä autot ovat jo reilusti yli 20-vuotiaita ja näin ollen myös niiden turvallisuus on lasten kengissä verrattuna muutaman vuoden vanhoihin autoihin.

Romutuspalkkio maksaa itsensä takaisin autoverotuloina

”Jo 1000 euron romutuspalkkio elvyttäisi autokauppaa merkittävästi. Samalla valtion autovero- ja arvonlisäverotuotot kasvaisivat enemmän kuin romutuspalkkioon kuluisi rahaa”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio ja muistuttaa, että samalla alan työllistämiskyky kohenisi. 

”Mikäli valtio ottaa käyttöön romutuspalkkion, autojen maahantuojat ovat valmiita harkitsemaan mukaantuloa palkkion kustannuksiin, jotta siitä saataisiin tarpeeksi houkutteleva”, sanoo Kallio.  Monissa EU-maissa on toteutettu viime vuosina erilaisia romutuskampanjoita ja Suomen kannattaisi hyödyntää niistä parhaat käytännöt.

Autoalan omasta Kierrätysarvoa –kampanjasta hyviä kokemuksia

Autoala on jo toteuttanut omalla kustannuksellaan kierrätyskampanjan muutamaan otteeseen ja tulokset ovat olleet rohkaisevia, kertoo Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Arto Silvennoinen ja toteaa, että viimeisin Kierrätysarvoa –kampanja on parhaillaan menossa. Arvoseteleiden jako loppui marraskuun lopussa, mutta arvosetelit ovat rahanarvoista tavaraa vuoden loppuun saakka. Uuden auton ostossa setelin arvo on 500 € ja käytetyn auton kaupassa 200 €.  

Suomen Autokierrätyksen ylläpitämä romuautojen kierrätysjärjestelmä toimii hyvin ja yli 260 vastaanottopistettä käsittävä verkosto pystyy ongelmitta lisäämään kierrätettävien autojen vuosittaista määrää selvästi.

Lisätiedot:

Autotuojat ry, toimitusjohtaja Tero Kallio, puh. 040 729 4513
Suomen Autokierrätys Oy, toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, puh. 0400 674 199


Palaa otsikoihin