Tiedotteita 2014
Ajotapapalautetta, porovaroitusta ja Liikennelabraa – älyliikenteestä on moneksi
Trafi edistää älyliikenteen vaikuttavuutta kotimaisella ja kansainvälisellä yhteistyöllä sekä omalla T&K-toiminnallaan”, painottaa johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista. Älyliikenne täyttääkin koko tämän viikon ITS European -messuilla Helsingissä.Tänä vuonna Trafin älyliikenteen tutkimustoiminnan pääkohteet ovat keskittyneet erityisesti kuljettajien palautepalveluun, porovaroitusjärjestelmän kehittämiseen, Liikennelabraan sekä automaattisen hätäviestijärjestelmän käyttöönottoon.
Älyliikenteen tutkimus on monialaista yhteistyötä
Liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä pyritään yhä enenemässä määrin parantamaan älyliikenteen keinoin. Aiheeseen liittyen Suomessa on käynnissä laajoja tutkimusohjelmia, kuten VTT:n TransSmart, joka on sujuvan, kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen liikennejärjestelmän kehitysalusta, Tekesin INKA – innovatiiviset kaupungit -ohjelma sekä Liikennelabra, liikenne- ja viestintäministeriön käynnistämä kokeiluhanke, jonka tavoitteena on edistää älyliikenteen palvelumarkkinoiden syntymistä. Trafi osallistuu älyliikenteen yhteistyöhön vahvasti niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Yksi Trafin viime aikojen älyliikenteen tutkimustoiminnan pääkohde on ollut seuranta- ja palautejärjestelmä, joka on kehitetty vasta kortin saaneiden kuljettajien turvallisuuden parantamiseksi sekä uusien kuljettajien että heidän vanhempiensa käyttöön. Järjestelmä opastaa turvalliseen ja taloudelliseen ajotapaan. Käytännössä laite seuraa esimerkiksi äkkijarrutuksia, kaarrenopeuksia sekä polttoaineenkulutusta. Palvelun on pitkäaikaisissa kenttäkokeissa todettu kasvattavan kuljettajien motivaatiota rajoitusten noudattamiseen ja turvalliseen ajamiseen.
Trafi on mukana myös hankkeessa, jossa kehitetään älypuhelinsovellusta porokolareiden vähentämiseksi. Hankkeessa testataan edellisten viikkojen kolarihistoriaan perustuvia varoituksia sekä reaaliaikaisia, tiellä liikkuvien porojen havaitsemiseen ja ilmoittamiseen perustuvia varoituksia. Tuloksia kokeilun vaikutuksista kuljettajien toimintaan on odotettavissa vuonna 2015.
Liikennelabra-hankkeen tarkoituksena on edistää liikenteen sähköisten palvelujen kuluttajamarkkinoiden syntymistä ja selvittää palvelujen vaikutuksia. LVM:n vetämän, yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavan hankkeen tavoitteena on löytää aivan uudenlaisia palveluita liikenteeseen. Trafi hoitaa mm. hankkeen datan keräyksen, anonymisoinnin ja jakelun.
Trafi on ollut myös aktiivinen viranomaisten yhteishankkeessa, jossa kehitetään julkista, maksutonta eCall-palvelua. Autoihin asennettava eCall on turvajärjestelmä, joka soittaa automaattisesti 112-puhelun ja välittää samalla auton tarkat sijaintitiedot hätäkeskukseen, jos se havaitsee auton joutuneen onnettomuuteen. Ensimmäisten julkista eCall-palvelut hyödyntävien uusien henkilö- ja pakettiautojen on tarkoitus tulla Suomessa markkinoille loppuvuodesta 2017.
Lähde: Trafi