› In English
Ajankohtaista

Tiedotteita 2016

11.10.2016 13.15

Tuulilasien vaihtotutkimuksessa havaittiin useita puutteita

Kesä-elokuun aikana A-Test & Consulting Oy toteutti Autoalan Keskusliiton, Autotuojat ry:n ja Saint Gobain Autoverin kanssa tuulilasien vaihtotutkimuksen korjaamoilla. Tutkimuksella selvitettiin tuulilasien vaihdon teknistä laatua mm. liiman, lasi paksuuden, materiaalin, lasin asennon, siinä olevien anturien ja niiden kalibroinnin osalta. Tutkimus suoritettiin noin 50 eri yrityksessä pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Tutkimukseen osallistuminen oli vapaaehtoista.

Kaksi kolmasosaa tutkimuksista tehtiin valtuutetuissa merkkikorjaamoissa ja yksi kolmasosa yleiskorjaamoissa ja tuulilasinvaihtoliikkeissä. Merkkikorjaamoissa käytettiin lähinnä alkuperäisiä varaosia ja yleiskorjaamoissa tarvikeosia. Ongelmaksi muodostui tarvikeosien ja erityisesti lasien kiinnityksessä käytettyjen liimojen laatu, jota tullaan jatkossa tutkimaan tarkemmin. Merkkikorjaamoissa noudatettiin kyseisen merkin valmistajan ohjeita, mutta sielläkin huomautettavaa löytyi. Yleiskorjaamoissa vaihdetuista laseista peräti yli 40 % hylättiin tarkistuksessa. Joissain tapauksissa yleiskorjaamoissa oli myös käytetty ohjeistettua ohuempaa tuulilasia.

Tuulilasi on auton korin kantava osa, jossa tulee huomioida useita asioita. On käytettävä alkuperäistä tai laadultaan vastaavaa tuulilasia ja on noudatettava valmistajan korjausohjeita. Elektroniset laitteet, kalibroinnit, anturit, kamerat, lämmitettävät lasit, sadetunnistin, ajovaloautomatiikka, liikennemerkkien tunnistus, etäisyystutkat, äänieristekalvot jne. vaativat huolellisuutta. Oikealla liimalla taataan moitteettomuus turvalaitteiden, kuten turvatyynyjen toiminnassa. Asentajan tulee aina olla ammattitaitoinen, tuntea auton rakenne ja turvalaitteiden toiminta sekä ymmärtää ja tiedostaa tuulilasissa olevan tekniikan.

 

Lisätietoja:

Autoalan Keskusliitto ry, tekninen johtaja Jouko Sohlberg, puh. 0400 904 003
Autotuojat ry, tekninen asiantuntija, Sami Peuranen, puh. 050 566 4953


Palaa otsikoihin