› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

24.3.2022 7.05

Adblue-liuoksen saatavuus paranemassa

Viime viikkoina on herännyt huolta typen oksidi -päästöjä vähentävillä SCR-laitteilla varustettujen dieselautojen edellyttämän urealiuoksen (AdBlue) saatavuudesta. Osa valmistajista on ilmoittanut tuotannollisista ongelmista, sillä ureaa tuodaan kotimaiseen valmistukseen mm. Venäjältä.

Huoltovarmuuskeskus on käynyt viime viikkoina aktiivista vuoropuhelua AdBluen valmistajien ja jälleenmyyjien kanssa. Merkittäviä saatavuushaasteita ei tällä hetkellä enää arvioida olevan näköpiirissä ja AdBluen saatavuus on Huoltovarmuuskeskuksen mukaan turvattu.

AdBluen saatavuus on tärkeää, sillä lainsäädännössä ei voida väliaikaisestikaan sallia päästöjä vähentävien järjestelmien ohittamista. Autojen pakokaasupäästöjä koskeva sääntely on jo vuosien ajan edellyttänyt dieselautoilta päästöjä vähentävien järjestelmien käyttöä. SCR-järjestelmä tai vastaava muu typen oksidien päästöjä vähentävä järjestelmä on alkanut yleistyä dieselkäyttöisillä henkilö- ja pakettiautoilla vuodesta 2014 alkaen uutena ensirekisteröitävissä autoissa ns. Euro 6 -vaatimusten tarkentuessa ja laajentuessa kattamaan myös liikenteessä tehtävän päästömittauksen. Kuorma-autoissa SCR-laitteistoja on ollut jo vuodesta 2005 asti  Euro IV -säännösten edellyttämänä. Vaatimukset perustuvat EU-asetukseen. Jos SCR-järjestelmä ohitetaan, ajoneuvon typen oksidien päästöt kasvavat 20-40-kertaisiksi. Päästömanipuloitu auto, jonka päästöjä vähentävät järjestelmät on ohitettu, ei ole EU:ssa tieliikennekelpoinen ja sillä ajaminen on laitonta.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan AdBlue-liuoksen saatavuuden ennakoidaan lähiviikkoina palautuvan normaaliksi. Saatavuutta seurataan tehostetusti ja samalla varaudutaan myös tilanteiden muutoksiin.

Lähipäivien aikana paikallisia ja tilapäisiä saatavuuspuutteita voi esiintyä AdBluen hamstrauksen takia. Yleisesti AdBluen saatavuus on jakeluasemilla jo parantunut maaliskuun alkupuolella ilmenneiden jakeluhäiriöiden ja kysynnän äkillisen kasvamisen aiheuttamien saatavuusongelmien jälkeen.

Lisätietoja

Huoltovarmuuskeskuksen tiedote AdBlue-tilanteesta


Palaa otsikoihin