› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

20.9.2019 11.00

Euroopan automarkkina jää viime vuotta hiljaisemmaksi

Euroopan automarkkina on ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana ollut hieman viime vuotta verkkaisempi. EU-maissa ensirekisteröitiin vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuolikkaalla 8,2 miljoonaa uutta henkilöautoa, joka on 3,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

EU:ssa käyttöön otetuista uusista autoista noin 32 prosenttia oli dieselautoja. Dieselautojen osuus on viime vuodesta vähentynyt suurimmissa EU-maissa. Tästä poikkeuksena on kuitenkin Saksa, jossa dieselin osuus ensirekisteröinneistä kasvoi vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. Suomessa dieselin osuus ensirekisteröinneistä on noin viidennes.

Vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevien autojen osuus on vakaassa kasvussa. Alkuvuoden tilastoissa erottuvat erityisesti hybridiautot ja täyssähköautot, joiden osuus on kasvanut selvästi viime vuodesta. Sähköautojen osuus oli 2,4 prosenttia. Vastaava osuus Suomessa oli 5,6 prosenttia, josta noin kolmannes oli täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä noin kaksi kolmannesta.

Hybridiautoja, joissa ei ole ulkoista latausmahdollisuutta, ensirekisteröitiin EU:ssa alkuvuoden aikana noin 400 000, joka vastaa noin 5 prosenttia ensirekisteröinneistä. Suomessa vastaavien hybridien osuus rekisteröinneistä oli vuoden alkupuoliskon aikana selvästi suurempi, noin 13 prosenttia.

Euroopan autotuotanto väheni alkuvuoden aikana 6,8 prosentilla viime vuoden alkuun nähden. Syynä olivat ensisijaisesti Brexitin tuoma epävarmuus tuotannossa sekä globaalitalouden hidastuminen, joka vähensi uusien uusien autojen kysyntää. EU-maiden osuus koko maailman autotuotannosta on noin neljännes.

Lisätietoja:

Eri käyttövoimien osuus ensirekisteröinneistä Suomessa
Euroopan autonvalmistajien yhdistyksen ACEAn puolivuotiskatsaus


Palaa otsikoihin