› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

7.4.2019 19.00

Kaista-avustin vähentäisi merkittävästi kuolemaan johtaneita onnettomuuksia

Onnettomuustietoinstituutin tutkimuksessa arvioitiin, että kaista-avustimella voitaisiin estää jopa viidennes kuolemaan johtaneista henkilöauto-onnettomuuksista. Kaista-avustin on uusissa autoissa yleistyvä turvajärjestelmä, joka pyrkii pitämään auton kaistalla puuttumalla tarvittaessa auton ohjaamiseen. Erona kaistavahtiin on, että kaista-avustin puuttuu ajamiseen, kun kaistavahti ainoastaan varoittaa kaistalta poistumisesta.

Tutkimuksessa arvioitiin, että noin 27 prosenttia vuosina 2014-2016 tapahtuneista kuolemaan johtaneista tieltä suistumisista ja kohtaamisonnettomuuksista olisi voitu estää, jos kaikissa onnettomuuksissa mukana olleissa henkilö- ja pakettiautoissa olisi ollut käytössä kaista-avustin. Kaista-avustin parantaa liikenneturvallisuutta huomattavasti, sillä suurin osa tieliikenteessä tapahtuvista kuolemista johtuu kaistalta ulosajautumisesta. Kaikista kuolemaan johtaneista henkilöauto-onnettomuuksia kaista-avustin olisi vähentänyt noin 19 prosentilla.

Niissä tapauksissa, joissa kaista-avustimestakaan ei olisi ollut apua, oli yleisimmin kyse kuljettajan toimintaan liittyvistä tekijöistä tai kaistamerkintöjen kuluneisuudesta, puuttumisesta tai peittymisestä lumeen. Kuljettajaan liittyvät tekijät ovat esimerkiksi sairauskohtauksia ja onnettomuuden aiheuttaminen tietoisesti.

EU:n uudessa turvallisuusasetuksessa on esitetty, että kaista-avustin tulisi pakolliseksi uusille henkilö- ja pakettiautoille vuoden 2023 syyskuusta alkaen.

Lisätietoja

Kaista-avustimen turvallisuusvaikutuksia selvittänyt tutkimus Onnettomuusinstituutin sivuilla.



Palaa otsikoihin