› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

12.3.2019 18.30

Kuorma-autojen tienkäyttöveron valmistelu keskeytyi

Raskaiden kuorma-autojen tienkäyttöveron eli vinjetin käsittely keskeytettiin tiistaina 12.3. eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa. On kuitenkin mahdollista, että seuraava hallitus nostaa vinjetin uudelleen valmisteluun.

Lain tavoitteena oli, että yli 12 tonnin kuorma-autoilta kerättävällä vinjetillä ulkomaiset rekat osallistuisivat tieverkon ylläpidosta aiheutuviin kustannuksiin. Kotimaisille kuorma-autoilijoille vinjetti olisi kompensoitu alentamalla kuorma-autojen käyttövoimaveroa.

Lain käsittely keskeytettiin valtiovarainvaliokunnan verojaostossa, sillä esityksessä arvioitiin olevan oikeudellisia ja teknisiä ongelmia, eikä jäljellä olevan istuntokauden aikana enää arvioitu olevan mahdollisuuksia käsitellä lakia eduskunnassa.

Eri osapuolten näkemykset vinjetin tarpeellisuudesta ja oikeudellisuudesta olivat eduskunnassa hyvin erilaisia. Liikenne- ja viestintävaliokunta puolsi vahvasti aikaan perustuvan tienkäyttöveron nopeaa käyttöönottoa, sillä  tienkäyttömaksujen EU-sääntely on lähiaikoina muuttumassa siten, että aikaan perustuvan tienkäyttöveron käyttöönotto ei enää myöhemmässä vaiheessa olisi mahdollista. Oikeuskansleri puolestaan on aiemmin arvioinut, että vinjetti voi olla syrjivä ulkomaalaisia kuorma-autoilijoita kohtaan. Perustuslakivaliokunta ei ottanut suoranaisesti kantaa vinjetin EU-oikeudellisiin kysymyksiin.

Eduskunnan asiantuntijakuulemisessa nostettiin esille erilaisia tulkintoja esityksen suhteesta EU-lainsäädäntöön ja siihen liittyvistä riskeistä. Valtiovarainministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan näihin näkökohtiin sisältyy tulkinnanvaraisuutta, mutta esitys olisi ministeriöiden näkemyksen mukaan ollut mahdollista hyväksyä esitetyssä muodossaan.


Palaa otsikoihin