› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

14.5.2020 15.45

Sähköautojen osuus kasvussa EU:n ensirekisteröinneissä

Sähköautojen kysyntä on EU-maissa kasvanut tasaisesti viime kuukausina. Tammi-maaliskuussa koko EU:ssa ensirekisteröitiin noin 167 000 ladattavaa henkilöautoa – osuus vastaa 6,8 prosenttia kaikista ensirekisteröinneistä. Muiden hybridien, joissa ei ole ulkoista latausominaisuutta, osuus kasvoi 9,4 prosenttiin rekisteröinneistä.

Lataushybridit ovat suosituimpia Pohjoismaissa. Ruotsissa ja Norjassa alkuvuonna rekisteröidyistä henkilöautoista noin 19 prosenttia ja Islannissa 15 prosenttia oli lataushybridejä. Suomessa osuus oli 12,8 prosenttia ja Tanskassa 4,1 prosenttia. Lataushybridien osuus oli EU-maissa keskimäärin vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 3,1 prosenttia.

Täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä oli EU-maista suurin Ruotsissa (8,5 %), Hollannissa (8,4 %) ja Ranskassa (7,1 %). Osuus oli EU:ssa keskimäärin 3,7 prosenttia. Norjassa osuus on edelleen omassa mittakaavassaan, hieman yli 50 prosenttia.

Dieselautojen osuus ensirekisteröinneistä oli EU:ssa alkuvuonna keskimäärin 30 prosenttia. Osuus on laskenut hieman viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, jolloin se oli 33 prosenttia. Suomessa dieselautojen osuus on yksi EU-maiden alimpia. Meillä dieselin osuus uusien henkilöautojen rekisteröinneistä oli vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana noin 14 prosenttia. Jos osuuteen lasketaan mukaan myös dieselkäyttöiset kevythybridit, osuus kasvaa noin 16 prosenttiin. Suomessa dieselautojen maltillinen suosio johtuu dieselin verotuksesta. Dieselpolttonesteen ja bensiinin hintaero on viime vuosina kaventunut ja käyttövoimaveron takia diesel tulee edullisemmaksi vasta melko suurella vuosittaisella ajokilometrimäärällä. Monissa muissa EU-maissa diesel on taloudellisin käyttövoimavaihtoehto jo melko pienelläkin ajokilometrien määrällä.

Lisätietoja


Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit käyttövoimittain Suomessa
Uusien autojen ensirekisteröinnit EU:ssa


Palaa otsikoihin