› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

14.3.2024 9.30

Korkeaseosetanoli ei sovellu käytettäväksi bensiiniautoissa

Huolet bensiinin saatavuudesta lakon aikana ovat nostaneet viime päivinä keskusteluun korkeaseosetanolin (E85) soveltuvuuden bensiiniautoihin. Polttoainejakelun ei ennakoida lakon aikana keskeytyvän, mutta alueellisesti saatavuudessa saattaa esiintyä lyhytaikaisia häiriöitä. Mahdollisista saatavuusongelmista huolimatta autoon ei saa tankata muuta kuin autolle soveltuvaa polttoainelaatua.

Tavanomaista bensiinimoottoria ei ole suunniteltu käytettäväksi korkeaseosetanolilla tai yli 10 prosentin etanoliseoksella, vaan niihin tulisi tankata yksinomaan 95 E10 tai 98 E5 -polttoainetta. Nämä polttoaineet sisältävät nimensä mukaisesti enintään 10 tai 5 tilavuusprosenttia etanolia.

Mikäli tavanomaisessa bensiiniautossa käytettäisiin korkeaseosetanolia, on todennäköistä, että auton komponentit eivät kykene syöttämään moottoriin etanolin kanssa tarvittavaa suurempaa polttoainemäärää. Tämän seurauksena voivat olla esimerkiksi moottorin käyntiongelmat, pätkiminen ja pahimmillaan vakava moottorivaurio.

Jos etanolin määrä on tavanomaista korkeampi, moottorin vaurioitumisriskin lisäksi ongelmia voi tulla öljyn kontaminaatiosta tai esimerkiksi polttoaineen kanssa tekemisissä olevien komponenttien korroosiosta ja vaurioitumisesta.

Lisäksi auton lähipäästöt kasvavat moninkertaisiksi, sillä bensiiniautojen pakokaasujen jälkikäsittelylaitteistot on suunniteltu toimiviksi ainoastaan standardin mukaisilla bensiinilaaduilla.

Auton käyttäminen muilla kuin autoon tarkoitetuilla polttoaineilla vaikuttaa auton takuuseen ja myyjän virhevastuuseen. Ajoneuvon valmistaja tai auton jälleenmyyjä eivät voi taata auton moottorin tai auton polttoaineen syöttöjärjestelmän asianmukaista toimintaa ja kestävyyttä, mikäli polttoaineen seassa on ollut sallittua korkeampi osuus etanolia. Etanolin käytöstä aiheutuvien vaurioiden korjaukset tulisivat näin ollen auton omistajan maksettaviksi.

Korkeaseosetanolin käyttöä siihen soveltumattomassa autossa ei siis voi missään nimessä suositella edes tilapäisesti. Vaurioitumisriski näissä tilanteissa on ilmeinen. Mikäli autoon on tankattu korkeaseosetanolia, autoa ei kannata käyttää, vaan se kannattaa hinauttaa korjaamolle polttoaineen vaihtoa varten.

Bensiiniauton muuntaminen korkeaseosetanolille soveltuvaksi edellyttää muutoskatsastusta. Markkinoilla olevat kolmansien osapuolien tarjoamat muutossarjat eivät tyypillisesti ole autovalmistajan hyväksymiä, jolloin valmistajan ja myyjän vastuu yleensä katkeaa ja vastuu ajoneuvon polttoainejärjestelmän elinkaaresta siirtyy käyttövoimamuutoksen tekijälle. 

Lisätietoja korkeaseosetanolin käytöstä bensiiniautoissa 

E10-polttoaineen soveltuvuus bensiiniautoihin

Miten toimia, jos autoon on tankattu väärää polttoainetta


Palaa otsikoihin