› In English

Termien selityksiä

Bensiini 95 E10

95-oktaaninen bensiini, jossa on enintään 10 til-% etanolia.

Bensiini 98 E5

98-oktaaninen bensiini, jossa on enintään 5 til-% etanolia.

Biopolttoaine

Nestemäinen tai kaasumainen liikenteessä käytettävä polttoaine, joka tuotetaan biomassasta.

BTL (biomass-to-liquids)

BTL on kiinteästä biomassasta valmistettu synteettinen biopolttoaine

EN 228

Eurooppalainen polttoaineen laatustandardi/normi. Määrittelee bensiinin laatuvaatimukset ja analysointimenetelmät.

Energiasisältö

Polttoaineen palaessa moottorissa syntyy lämpöenergiaa. Syntyvän energian määrää kutsutaan polttoaineen energiasisällöksi. Usein energiasisältöä tarkastellaan tiettyä polttoaineen massa- tai tilavuusyksikköä kohden, esim. megajoulea litraa kohden (MJ/l).

Etanoli

Etyylialkoholi

FAME, biodiesel

Biodieselkomponentti, lyhenne sanoista Fatty Acid Methyl Ester. Tarkoittaa kemiallisesti rasvahapon metyyliesteriä, joka sisältää happea. FAME valmistetaan kasviöljystä vaihtoesteröimällä.Tällaisia estereitä on erilaisia riippuen siitä, millaisesta rasvasta tai öljystä ne on valmistettu. Esimerkiksi rypsiöljystä valmistetaan rypsimetyyliesteriä (RME). FAME-dieselkomponenteista käytetään myös yleisnimeä biodiesel.

FAME-tyyppisten biodieselkomponenttien sekoitussuhde dieselpolttonesteeseen on EU:ssa rajattu 7 tilavuusprosenttiin.

Flexifuel-auto, FFV

FFV-autossa (Flexible Fuel Vehicle) voi normaalin bensiinin vaihtoehtona käyttää korkeaseosetanolipolttoaineita (E85) tai näiden seoksia.

HVO (hydrotreated vegetable oil)

Biomassasta, esimerkiksi kasvi- tai elänrasvoista, vetykäsittelytekniikalla valmistettu parafiininen dieselpolttoneste. HVO-tyyppinen uusiutuva diesel soveltuu kaikkiin dieselmoottoreihin ja sitä sekoittaa dieselpolttonesteeseen ilman sekoitusrajaa. Kemiallisesti HVO-diesel on perinteiden fossiilisen dieselpolttonesteen kaltainen hapeton, mutta kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettu hiilivtypolttoaine.

Hybridiauto

Täyshybridi (HEV) kykenee liikkumaan pelkän sähkömoottorin voimin, kevythybridin (MHEV) sähkömoottori sen sijaan vain avustaa polttomoottoria eikä kykene liikuttamaan autoa yksinään. Täyshybridit ja kevythybridit tuottavat kaiken tarvitsemansa energian polttoaineista ja käyttävät sähköä energian varastoinnin muotona. Niitä ei ole mahdollista ladata ulkoisesta lähteestä. Ne ovat energiataloudellisia erityisesti kaupunkioloissa, jossa tulee paljon hidastuksia ja kiihdytyksiä. Maantieajossakin hybriditekniikasta on hyötyä, mutta vähemmän kuin kaupunkiajossa, sillä bensiinihybridien akustot ovat kapasiteetiltaan melko pieniä.

Kaksikäyttöinen auto

Auto, joka voi käyttää polttoaineena bensiiniä ja maa- tai biokaasua.

Korkeaseosetanoli

Korkeaseoksinen etanolipolttoaine, joka sisältää 50-85 til-% etanolia ja loput moottoribensiiniä (esim. E85). Soveltuu flexifuel-autoihin.

Ladattava hybridi

Ladattavat hybridiautot poikkeavat perinteisistä hybridiautoista siinä, että niiden energialähteenä on osittain polttoaine ja osittain ulkoisesti ladattava sähkö. Ladattavassa hybridiautossa on bensiini- tai dieselmoottori sekä sähkömoottori ja ajovoima-akku, jota voidaan ladata verkkovirralla ulkopuolisen sähköliitännän kautta. Ladattavien hybridien sähköllä ajon osuus on vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa noin 53 prosenttia. Toimintasäde sähköllä riippuu akun kapasiteetista, lämpötilasta ja ajoympäristöstä. Se vaihtelee tyypillisimmin 20 ja 80 kilometrin välillä. Talvikaudella virtaa kuluu myös auton sisätilan lämmittämiseen ja toimintamatka lyhenee yleensä selvästi, keskimäärin 20–30 prosenttia

Lambda-anturi

Happitunnistin auton pakosarjassa tai pakoputkessa. Mittaa pakokaasujen jäännöshappipitoisuutta ja ohjaa polttoaineen syöttöä.

Leimahduspiste

Leimahduslämpötila. Alin lämpötila, jossa nesteestä erottuu niin paljon kaasua, että se muodostaa pinnan lähellä ilman kanssa seoksen, joka leimahtaa sytyttimen vaikutuksesta. Leimahduslämpötila on tyypillinen tunnusmerkki monille öljytuotteille.

Oktaanilukuvaatimus

Auton vaatima vähimmäisoktaaniluku. Liian pieni oktaaniluku aiheuttaa moottorissa nakutusta eli polttoaineen ennenaikaista syttymistä, joka voi aiheuttaa moottorivaurion.

Pienmoottoribensiini

Pienmoottoribensiini valmistetaan tarkoin valikoiduista korkealaatuisista rikittömistä, hyvin puristusta kestävistä parafiineistä. Tällaisia tuotteita kutsutaan myös alkylaattibensiineiksi, koska niiden valmistuksessa ei käytetä olefiineja, aromaatteja, happiyhdisteitä (esim. etanolia), eikä haitallisena pidettävää bentseeniä. Useimmat tuotelaadut noudattavat ruotsalaista bensiinikäyttöisten työkoneiden polttoainestandardia.

Pienmoottoribensiinien koostumus on sellainen, että tuotteiden haihtuma ja pakokaasupäästöt aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa sekä käyttäjille että ympäristölle. Työkoneissa pienmoottoribensiini palaa moottorissa puhtaasti eikä tuota hengitysalueella yhtä paljon haitallisia pakokaasuyhdisteitä kuin autokäyttöön tarkoitettu bensiinilaatu. Pienmoottoribensiinin hyviin ominaisuuksiin kuuluu lisäksi muun muassa se, että ne eivät höyrysty yhtä helposti kuin tavalliset bensiinit. Niiden käsittely on miellyttävää ja turvallista.

Pienkäyttäjän kannalta pienmoottoribensiinin hyvä säilyvyys on myönteinen ominaisuus. Pienmoottoribensiiniä käytettäessä polttoainejärjestelmää ei tarvitse tyhjentää pitemmänkään käyttötauon ajaksi, sillä tuote ei seisoessa hartsiinnu tai muuten vanhene. Pienmoottoribensiiniä voidaan käyttää sekä 4-tahtimoottoreissa, että 2-tahtityökoneissa yhdessä 2-tahtiöljyn kanssa.

Polttoainedirektiivi (FQD)

Säätelee Euroopassa käytettävän bensiinin ja dieselpolttoaineen laatuvaatimuksia ympäristö- ja terveysnäkökohtien perusteella. Lisäksi määrittelee tavoitteet sille, kuinka tieliikenteen polttoaineiden elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää ja seurata.

Tilavuusprosentti, til-%

Kertoo polttoainekomponentin tilavuuden osuuden koko polttoaineen tilavuudesta.

Täyssähköauto

Täyssähköautossa voimanlähteenä on sähkömoottori, joka saa kaiken käyttämänsä energian ulkopuolisesta sähköverkosta. Voimalaitteen komponentit sähköautossa ovat sähkömoottori, ajovoima-akku ja ohjauselektroniikka. Täyssähköautoilla voi yhdellä latauksella ajaa tyypillisesti 150–500 kilometriä.

Uusiutuvan energian edistämisdirektiivi (RED, REN)

Luo Euroopassa yhteiset puitteet sille, kuinka uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa energiankäyttöä edistetään. Asettaa sitovat kansalliset tavoitteet sille, kuinka paljon uusiutuvaa energiaa on käytettävä ja säännöt sille, mikä on uusiutuvaa energiaa ja mitä uusiutuvan energian tuotantoketjun tarkastelussa on otettava huomioon.

Venttiilisuojalisäaine

Suoja-aine, jota joidenkin vanhojen autojen moottorit tarvitsevat pakoventtiilien suojaksi. Korvaa bensiinin aiemmin sisältämän lyijyn.